Dr Jekyll och Mr Hyde

Känner du till historien om Dr Jekyll och Mr Hyde? Romanen publicerades 1886 under namnet Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde och har kommit att bli en riktig klassiker som slagit rot i vår populärkultur. Historien handlar om Dr Henry Jekyll, en ung och trevlig doktor som bor i England under 1800-talet. Hans vänner börjar reagera när den respektabla Dr Henry Jekyll börjar umgås med den elaka Mr Hyde, en man som är både ful och gjort sig skyldig till småbrott i staden. Det visar sig även snart att Dr Jekyll har testamenterat alla sina pengar till Mr Hyde.

vanner2.se

Handling

Hur kommer det sig att Dr Jekyll väljer att umgås med Mr Hyde? En ung advokat och gammal vän till Dr Jekyll, Gabriel John Utterson, bestämmer sig för att titta närmare på fallet. Han upptäcker att både Dr Jekyll och Mr Hyde är en och samma person. Dr Jekyll har uppfunnit ett elixir som tar fram hans primitiva sidor och resultatet är Mr Hyde. Vad som började som ett experiment slutar som ett beroende då Dr Jekyll inte kan sluta leva ut sina fantasier genom Mr Hyde. Historien har fått ett otroligt genomslag i vår kultur och den kusliga historien har säkerligen även fått en och annan vuxen människa att ligga sömnlös i sin säng. Numera är namnen Dr Jekyll och Mr Hyde, eller enbart Jekyll och Hyde, synonyma med en person som förändras radikalt från en stund till en annan. Berättelsen har filmatiserats och dramatiserat långt över hundra gånger.

Författaren bakom succéen

Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde skrevs av Robert Louis Stevenson, en irländsk författare som nådde enorm framgång under sina 44 år i livet. Några av hans mest kända berättelser inkluderar äventyrsromanen Kidnappad och Skattkammarön. Robert Louis Stevenson föddes 13 november 1850 och kom att påverka det litterära klimatet. Han har inspirerat andra giganter som Jorge Luis Borges, Rudyard Kipling, Ernest Hemingway och Marcel Proust. Stevenson rankas bland de 30 stycken författare som översatts mest och han har en högre ranking än bland annat Edgar Allan Poe och Oscar Wilde, två välkända författare som också var aktiva under 1800-talet. I Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde fördjupar Stevenson sig i en fascinerande tanke som följt med honom sedan hans tidiga år, hur personlighet kan förändra människor och hur det goda och onda kan samspela. En av hans inspirationer till berättelsen var Louis Vivet, en patient som led av splittrad personlighet.