Två fiktiva karaktärer som verkligen passar in i definitionen radarpar, eftersom den ena aldrig syns utan den andra, är Dupond och Dupont. Dupond och Dupont, ibland kallade Dupondtarna, hör hemma i den belgiske serietecknarens Hergés berättelser om Tintin. Dupondtarna är det kominska inslaget i äventyren, då de genom klumpighet eller dumhet, eller ibland båda delarna, ställer till problem och råkar ut för problem, trots att de egentligen är poliser med uppdrag att utreda problem. På seriens originalspråk franska uttalas deras efternamn likadant (några förnamn har aldrig förekommits) och karaktärerna ser också helt identiska ut, med undantag av deras mustascher: den ena av dem har en rak mustasch, medan den andra har en något utsvängd mustasch. Annars bär de exakt samma kläder: svart kostym, vit skjorta, svart slips, svart plommonstop och brun käpp. Det framkommer dock i äventyret ”Rackham den rödes skatt” att de faktiskt har olika hattstorlekar.Tintin_-_Thomson_&_Thompson

Även om det aldrig nämns något om Dupondtarnas eventuella släktskap i boken, och de ju faktiskt har olika efternamn (även om de uttalas likadant), så var förebilderna till dem sannolikt släkt. Hergé sägs nämligen ha inspirerats av bland annat sin far och farbror när han skapade dem, då hans far och farbror var tvillingar. På söndagar brukade de båda bröderna klä upp sig inför söndagspromenaden i just svart kostym, plommonstop och käpp. Även Charlie Chaplin och Helan och Halvan (ett annat känt radarpar!) har nämnts som förebilder till Dupond och Dupont.

På svenska har Dupond och Dupont fått behålla sina ursprungliga namn, precis som Milou, kapten Haddock och de andra karaktärerna. Men i översättningen till många andra språk valde man att också översätta namnen, och utmaningen med Dupond och Dupont var självklart att de behövde två efternamn som stavades olika men uttalades likadant. På flamländska, det andra officiella språket i Hergés hemland Belgien, blev det Jansen och Janssen. Även våra nordiska grannar isländarna översatte namnen, och de blev då Skapti och Skafti. På engelska heter de Thomson och Thompson, på tyska Schulze och Schultze och på spanska Hernández och Fernández.

Om du är ett fan av Tintin och Dupondtarna, och samlar på serierna eller andra föremål relaterade till Hergé, kan du enkelt söka efter sådana till salu på Allaannonser.nu.