Erik och Mackan är radarparet på TV6. De är en humorduo som träffades när de båda pluggade media tillsammans i Skövde. Mackan, vars fulla namn är Mats Roger Edlund, hade innan duon blev en duo bland annat jobbat som redigeringsassistent på reseprogrammet När & Fjärran, liksom som teknikansvarig på produktionsbolaget Meter. Han hade också medverkat i humorprogrammet Deluxe i P3, där han gjorde imitationer av Björne och Vanheden, och gestaltade flera egna karaktärer. Även Erik, vars fulla namn är Erik Alf Gustav Ekstrand, deltog i sketcher i Deluxe, och var även programledare i tävlingsprogrammet Pussel tillsammans med bland andra Mackan. Han har också jobbat som produktionsassistent för välkända program som Jeopardy, Big Brother och Köket.

Även om de två alltså hade samarbetat på olika sätt förut, skulle de inte bli kända som ett verkligt radarpar förrän 2008, då de tillsammans höll i showen Erik & Mackan – Hela och rena på TV6. Showen var både ett undersökande program och ett humorprogram, då programledarna genom att själva vara försökskaniner tog reda på saker om smuts och hygien. Detta program blev duons stora genombrott, och följdes av flera program i liknande format. Det som följde redan samma höst (då deras första program sänts under våren) var till exempel utformat enligt samma princip som Erik & Mackan – Hela och rena, men hette istället Erik & Mackan – Snygga och smärta. I det programmet behandlade man istället frågor om kost, motion och hälsa.

De har dock även lett shower med något annorlunda utformning, till exempel det populära 99 saker man måste göra innan man dör, som går ut på att duon gör just de 99 sakerna. Programledarduons senaste projekt är ett program som heter Nemas problemas. Under programmets gång får tittarna följa Erik och Mackan på en resa genom Sydamerika. I beskrivningen av programmet står bland annat att de åker på resan ”utrustade med en kasse fördomar” och ”obefintliga kunskaper i spanska”. Det är med andra ord långt ifrån ett regelrätt reseprogram, utan drar snarare åt samma håll som Erik och Mackans tidigare shower: humor.

Om du vill se något av programmen med Erik och Mackan, till exempel det pågående Nemas problemas, kan du få tillgång till TV6 och en mängd andra kanaler med ett kanalpaket från Canal Digital. Läs mer på Canaldigital.se.

 

Taggar: , ,