Filip & Fredrik är ett av svensk underhållnings mest framgångsrika radarpar. Bakom Filip & Fredrik döljer sig Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Båda är journalister, författare och programledare. Deras programledarstil är spontan och minst sagt avslappnad. Ibland tenderar de att bli skrikiga och rent av flamsiga då de ställs framför kamera och/eller mikrofon. Det är förmodligen just i det som rötterna till deras popularitet kan spåras.

 

Genombrottet
Radarparet fick med det sitt riktiga genombrott med det uppmärksammade programmet Ursäkta Röran (Vi bygger om) år 2002. Det sändes i TV4. Då programmet skapade både tittarstormar och debatt, kan man säga att de lade grunden för sin framgångssaga. Programmet anmäldes även vid ett flertal tillfällen till Granskningsnämnden för radio och TV (GRN). Helt klart ett framgångsrecept om man ska dra några som helst växlar på deras mediakarriärer sedan dess. Ett framgångsrecept som produktionsbolag i stockholm kan kopiera för att konkurrera om mediautrymme med radarparet.Filip & Fredrik 2

 

Framgångsfabriken
Duon driver sedan vintern 2001 handelsbolaget Framgångsfabriken tillsammans. Verksamheten går ut på att utveckla TV-program.

 

Drogliberala program
Tillsammans har Filip & Fredrik gjort ett antal program som väckt stark kritik då de sägs ha förskönat bruket av droger.

I programmet ”Grattis världen” från år 2005 tog de ett partypiller som gick att köpa lagligt i Nya Zeeland. På så sätt blev de höga framför kamerorna, sittandes i en jacuzzi. Paradoxalt nog erhöll de tv-priset Kristallen för serien i kategorin Bästa livsstilsprogram.

Tillsammans har de även gjort en ”fyllepodcast” och i programmet ”Breaking news” från 2011 var deras målsättning att hälla i sig sprit för att uppnå 2,37 promille på 20 minuter.

Mot bakgrund av dessa och fler journalistiska insatser av liknande slag kan deras intelligens ifrågasättas. Att de är smarta råder det dock inga tvivel om.

 

Oavsett vad man än tycker om det kontroversiella radarparet lär de skratta hela vägen till banken.