Fredrik och Filip har blivit ett välbekant begrepp för det svenska folket. Sedan början av millenniet har de egentligen aldrig försvunnit ur tv-rutan under en längre period. De är nu kanal 5s stora fanbärare och har hittat en position med stor medial makt och full kreativ frihet. En troligtvis ganska unik position i Mediasverige. Men man hamnar ju inte där utan att leverera, och de allra flesta av deras program har varit stora publik-och kritikersuccéer. Deras program kretsar oftast runt mänskliga möten på olika sätt, både med kändisar och mannen på gatan.

Två udda folkbildare

Fredrik och Filip hade valvaka i Kanal 5 under presidentvalet. Hade någon sagt det för tio år sedan hade nog de flesta sett det som ett rent skämt. Men sanningen är att de mer galna inslagen som tidigt blev deras varumärke under de senare åren har kombinerats med deras ambition att vara folkbildare. När Christian Luuk nu senast återupplivade det gamla folkbildningsprogrammet “Fråga Lund”, så hade Fredrik och Filip redan gjort samma sak flera år tidigare. Programmet “Boston Tea party” hade ungefär samma tonträff, men med mer absurd infallsvinkel än det klassiska programmet. Dock med samma syfte, att vara ett utbildningsprogram.

En svår start

Tv-karriären började dock inte med succé för duon. Deras första tv-gig var att vara sidekicks åt Christer Ulfbåge under OS i Sydney. Deras annorlunda approach gick inte hem hos tv-tittarna. Inte hos Christer Ulfbåge heller för den delen. Den misslyckade personkemin sken igenom rutan. Några år senare fick de en ny tv-chans med programmet “Ursäkta röran, vi bygger om”, som kretsade kring diverse “practical jokes”, som drabbade kända-, och inte så kända personer på Stockholms gator. Programmet fick blandade reaktioner, men ledde vidare till andra chanser att göra tv, nu i kanal 5. De har sedan dess varit kanalen trogen.