Ett radarpar som inte bara syns i tv och på filmduken utan också i böcker är mästerdetektiven Sherlock Holmes och hans ständige följeslagare doktor John Watson. Sherlock Holmes dök för första gången upp i romanen En studie i rött, som publicerades 1887 i magasinet Beeton’s Christmas Annual. Sir Arthur Conan Doyle skrev efter denna inledande roman ytterligare tre romaner och 56 noveller om Sherlock Holmes, och de blev omedelbart en succé. Deras popularitet har inte minskat med åren, utan är numera klassiker. De många olika tolkningarna av Holmes och Watson för film och tv visar att Conan Doyles karaktärer fortfarande fascinerar.Paget_holmes

Sherlock Holmes kallar sig själv för en konsulterande detektiv, och är välkänd för sin slutledningsförmåga och sitt logiska tänkande. Conan Doyle gav också sin huvudperson skicklighet i kriminalteknik och i förklädnader. I den fiktiva världen i Conan Doyles verk är det doktor John H. Watson som skriver ned berättelserna om Holmes alla fall, och som således är berättaren i böckerna. Watson hjälper ibland Holmes i att lista ut ett fall, men har oftast rollen som representant för läsaren i böckerna, det vill säga, Watson ställer de frågor till Holmes som läsaren vill ha svar på.

Watson och Holmes träffas i En studie i rött. Watson har då återvänt från det andra afghankriget, där han tjänstgjorde som läkare i den brittiska armén. Han blev svårt sårad i kriget, och skickades därför tillbaka till London, där han presenteras för Sherlock Holmes, eftersom Holmes letar efter någon att dela sin bostad med. Watson gifter sig senare med Mary Morstan, och flyttar ut från 221 B Baker Street, men fortsätter även efter det att åtfölja Sherlock Holmes på hans många äventyr och assistera honom när han ska lösa fall.

Om du föredrar böckerna om Sherlock Holmes och doktor Watson framför filmatiseringarna, men inte känner att du har tid att sätta dig ned och läsa dem, kan en prenumeration på Storytel vara något för dig. Då får du nämligen tillgång till tusentals ljudböcker, bland annat The Hound of the Baskervilles av sir Arthur Conan Doyle, som du kan lyssna på när du är på väg någonstans.