Ett av den tecknade filmens mest älskade radarpar är Tom och Jerry. Deras förhållande är minst sagt tvetydigt, då de ibland är vänner och ibland fiender. Som de flesta vet går handlingen i filmerna om den rivaliserande katten och musen i princip alltid ut på att Tom försöker fånga Jerry, men misslyckas, och skadar sig på roliga sätt under tiden, en humorkategori som brukar kallas slapstick. Tom använder våldsamma redskap i sina försök att fånga eller döda Jerry, som gift, yxor, fällor och bomber. Jerry ger dock tillbaka genom att till exempel hugga Tom i två, klämma fast hans svans i ett våffeljärn eller binda fast honom på en raket. I vissa kortfilmer visas dock hur de två rivalerna hjälper varandra och oroar sig när den andre är i fara, tecken på att de trots sina många kamper antagligen är vänner i grunden. Kortfilmerna har kritiserats för att de innehåller onödigt mycket våld, men trots de våldsamma metoderna beskrivna ovan är det aldrig någon av huvudkaraktärerna som dör, och det visas aldrig blod.

Tom och Jerry är två av många tecknade figurer skapade av Joseph Barbera och William Hanna, som senare skulle bilda bolaget Hanna-Barbera, ett bolag som ligger bakom klassiker som Scooby-Doo, Familjen Flinta, Karl-Alfred, Familjen Jetson och Yogi Björn. Tom och Jerry började som en rad animerade kortfilmer som filmbolaget Metro-Goldwyn-Mayer skapade från och med 1940. Mellan startåret och 1957 gjordes så många som 114 kortfilmer med katten Tom och musen Jerry i huvudrollerna, och animatörerna Hanna och Barbera vann 7 Oscars för bästa animerade kortfilm.Tom och Jerry 2

1960 återupplivade MGM Tom och Jerry-serien, men den här gången var det inte duon Hanna-Barbera som skapade kortfilmerna, utan de regisserades av Gene Deitch och producerades av William L. Snyder, i Prag i Tjeckien. Det skulle bli 13 kortfilmer totalt. Mellan 1963 och 1967 skapades ytterligare 34 kortfilmer av Chuck Jones på hans egen animeringsstudio, Sib Tower 12 Productions.

Tom och Jerry är lika populära idag som de var under Hanna-Barbera-eran, och ett bevis på det är att radarparet så sent som 2009 hade huvudrollerna i en ny långfilm av Warner Bros. Humorn är tidlös, och kommer att underhålla flera nya generationer i årtionden framöver.